Treceți la conținutul principal

Chiar merita sa-mi cumpar masina de spalat vase?!

Nu m-am gandit vreodata ca as vrea sa cumpar "asa ceva" sau ca as avea nevoie de o masina de spalat vase. O consideram un moft, nu o necesitate.
Imi place sa spal vase si faceam fata binisor la ce se aduna... inainte sa am copii!
Acum lucrurile s-au schimbat - cine gătește si are copii mici stie despre ce vorbesc. Descopar ca in orice clipa libera sunt la chiuveta, spaland una din multele boluri, oale, linguri si furculite care s-au murdarit in ultimele ore.

In aceasta postare voi impartasi cu voi cautarea mea pentru cea mai buna masina de spalat vase, care sa fie eficienta, nu foarte scumpa, calitativa, incapatoare si... utila! Am auzit oameni foarte dezamagiti de achizitia lor si nu vreau sa ma numar printre ei, asa ca cercetez piata, ma informez si doar apoi voi cumpara o masina automata pentru spalat vesela.

Am cerut recomandari in stanga si in dreapta si m-am gandit sa impartasesc cu voi ce am aflat.
Puteti citi mai jos diferite raspunsuri foarte interesante si utile, dupa parerea mea. Le-am editat doar pentru a fi corecte gramatical si ortografic, în rest sunt părerile sincere ale oamenilor.

***

Prima intrebare pe care am adresat-o tuturor a fost:
chiar merita sa investesti intr-o masina de spalat vase?

Iata cum m-au convins fericitele posesoare de masini de spalat vase:

"Eu o consider cea mai buna investiție ever! Daca știam ce inseamna o luam de când mă știu (...spălând vase)."

"Am crezut și eu fazele acelea că trebuie clătite vasele inainte și nu imi părea rentabil, dar când am avut ocazia sa vad pe cineva că nu le clătește înainte, curata doar resturile mai mari (daca sunt) și chiar e ok, nu am mai stat pe gânduri. Nu știu ce m-as face fara ea."

"Cel mai iubit obiect din bucatarie! Nu stiu ce m-as face fara ea."

" E suuuper mai ales de cand am copil. Spalam de 3 ori pe zi vase."

"Pentru mine e cea mai mare salvatoare de timp, după mașina de spălat rufe. Am primit-o impreuna cu apartamentul in care ne-am mutat si un an de zile nu am folosit-o, dar după ce am <<descoperit-o>> viața e mult mai liniștită​."

"As fi vrut sa pot fi Mos Craciun si sa-i duc una si mamei si soacrei."

"Masina de spalat vase mi se pare o inventie #Supercalifragilisticexpialidocious ! :)"

"E preferata mea din 3 motive: nu imi place sa spal vase (pierdere de timp), ma doare coloana si soldul de la stat aplecata in picioare (sunt mai inalta), nu e indicat sa stau cu mainile in detergent de vase asa des (pb. de sanatate). In acel timp fac alte treburi sau ma joc cu picii. Adaug-o pe lista de dorinte! Cred ca fiecare gospodina merita una!"

"Siiiigur va deveni cea mai buna prietena a ta... sau macar una dintre cele mai bune. :))"

"Masina nu e un moft, chiar te scuteste de minute... ore de stat in picioare langa chiuveta. Nu o sa mai vrei sa sa speli o lingura. :)) Eu mi-am mai cumparat inca un set de tacamuri si unul de farfurii."

"Ne-am luat masina de vase in 2012. Asta pt ca sotul mi-a promis si eu am insistat. Cand a comandat-o m-a intrebat daca vreau sigur, cand l-au sunat sa confirme ca o doreste si e ok, m-a intrebat iar. Parca ii era greu cand o cumpara. Era asa... Preocupat ca ar da banii aiurea. Azi recunoaste ca e cel mai util electrocasnic din casa si imi multumeste. :))"

"Intr-adevar masina de spalat vase, este una dintre cele mai bune investitii."

"Eu as avea mult mai putin timp liber daca nu as avea masina asta. Nu stau deloc la chiuveta cu mainile in apa. Doar pt o tigaie, o oala... Este mana cereasca pt noi."

"O am de 2 ani si ceva si e cea mai buna inventie. :))"

"Mie imi pare rau ca nu am luat-o de cand s-a nascut primul baiat. Am luat-o cand avea vreun an si tare greu mi-a fost sa stau si sa spal vase cu el in carca. Acum, avand doi mici, cred ca nu le-as spala vreo saptamana. Eu o bag si de 2-3 ori pe zi daca avem musafiri sau facem multa mancare. De obicei dau program lung, de 3h30 ca e eco si consuma si mai putin. Daca am nevoie de ceva din masina dau 1h20.
E mana cereasca, pe cuvant! Si se consuma mult mai putina apa, iar aici apa e extrem de scumpa."

"La mine e una dintre cele mai bune prietene. :) Nu stiu cum as trai fara ea!"

Te-a convins si pe tine entuziasmul lor? E molipsitor!
Te asigur ca tot ce citesti aici si in oricare articol sunt raspunsuri reale, sincere; unele pro, altele contra. Pe mine fiecare raspuns m-a ajutat sa iau o decizie.

***
La ce sa ma uit cand aleg o masina de spalat vase? Cum sa aleg masina de spalat vase?

"Ce iti recomand este sa iti iei una la care o parte din rafturile din cosul de jos sunt rabatabile... te ajuta mult când pui tigai, oale, tavi. Să aibe şi program scurt!"

"Sa fie cat de incapatoare si sa aibe aqua stop - in caz ca se infunda scurgerea, sa se oprească masina."

"Ce imi place la masina mea (e mare 60*60) e ca in partea de jos cosul pt tacamuri e mobil si suporturile pt farfurii se pot plia astfel incat sa ai o suprafata plana si sa adaptezi in functie de ce vrei sa speli in ea."

"Eu am cumparat recent una de 14 seturi. Uneori o pornesc tot la doua zile;  rar o pornesc zilnic. Sa aibe functie rapidă (30 minute); e super cand ai musafiri: intre felurile de mâncare, nu mai stai la spălat de vase. Sa fie silentioasa. Cand am pornit-o prima data, am crezut ca e stricată, nu se auzea nimic!"

"E aur la casa omului. 😊
Si noi mancam la serviciu si la scoala peste zi. Suntem acasa doar la cina si in weekend, dar isi merita toti banii. Gandeste-te cat timp economisesti si il poti petrece cu familia, nu "cu chiuveta". ☺ E important sa fie mare. Dupa parerea mea, nu are rost una mica pentru ca iti faci de lucru in plus mereu. Te ajuta daca nu trebuie la fiecare spalare sa pui sare, tableta, limpezitor. La a mea ii completez sare de vreo 2 ori pe an, iar limpezitor imi cere cam tot la 10 spalari. Tableta o pui oricum la fiecare spalare, dar fiindca folosesc separat celelalte chestii necesare, imi iau tablete simple care au avantajul de a fi mai ieftine."

***

Cate seturi sa aibe masina de spalat vase? Cat de mare masina sa imi iau?

"-Eu zic sa o iei de 12 seturi. Parerea mea e ca e mica de 6 seturi, mai ales ca sunt oale care poate nu incap. Sau se umple cu 2 oale mari...
-Eu nu pun oale decat rar.. . prefer sa spal 2 oale cu mana, decat sa spal 20 de farfurii.
-Fiecare cum vrea. Eu pun si oalele, si imi prinde bine ca e mai mare. Sigur as fi regretat daca o luam de 6 seturi, mai ales ca nu e asa mare diferenta de pret."

"Părerea mea e că mai bine iei cu mai multe seturi, că nici nu știi cum se adună vasele murdare. Diferența de preț e mică!"

"Noi suntem 2 adulti si 2 copii si abia fac fata cu cea de 60. Eu zic ca e mica de 45. Desigur ca depinde si de cat de des gatesti, cat de multi stati pe acasa. :) La noi doar tati merge la serviciu, deci suntem 3 si gatesc zilnic."

"Eu cred ca ar trebui sa iei de 14 de seturi. Trebuie sa te gandesti ca nu o iei pentru 1 an. Ocupa locul unei masini de spalat. Consuma 9 litri de apa la o spalare. E super economica. Eu folosesc programul de 30' la 60°C + 15' clatirea."

***

O persoana, pe care o putem numi Claudia, m-a avertizat ca are masina de spalat vase de 3 luni, dar nu o gaseste utila pentru ca:

"1. Trebuie sa pun vasele efectiv curate ca sa le scoata curate. Deci oricum le spal manual.
2. Cam jumatate din dati ramane pastila nedizolvata si trebuie sa spal de 2 ori aceleasi vase pe care le-am spalat deja manual!
3. Nu reusesc sa umplu masina dupa o zi si daca pun vasele de pe doua zile, pe cele din prima zi se usuca orice rest cat de mic si nu il spala.
4. Miros puternic de chimicale. Cand le scot miros foarte tare a solutie si ma gandesc ca raman pe ele substante si imi vine sa le mai clatesc o data manual."

Altele ma linistesc, explicându-i următoarele:
"Cred ca ai o masina de spalat vase de proasta calitate. Nu imi explic de ce scoate vasele curate doar daca le bagi aproape curate in masina. Si de ce nu dizolva pastila?... Eu pun uneori vasele doar scuturate de resturi si firmituri, uneori le dau rapid cu un jet de apa si le pun asa. N-am spalat niciodata vasele in prealabil.
Am mai auzit persoane care zic ca ei aproape spala vasele cand le pun in masina? De ce?! Am masina de vase de 7 ani, iar inaintea mea a mai folosit-o familia care a locuit in casa vreo 3 ani."

"Ceva e in neregula la masina ta. Eu am de 5 luni de 13 seturi si o pun si de 2ori/zi. Spala de toate si ies foarte curate. Doar arunc resturile la gunoi si totul intra supermurdar. Pastila se topeste mereu. Eu folosesc pastile, luciu si sare din Lidl. Este foarte utila.
Mai am prietene cu masini de spalat vase si toate spala impecabil.
A ta e in garantie, deci merita intrebat producatorul."

"Ooo... Si la mine e vitala... O folosesc aproape zilnic. Ma scuteste de sclavit la chiuveta cu mainile in detergent si stat cocosata in picioare in timp ce pruncii trag de mine sa ii arbitrez. Poate nu ai citit bine instructiunile... Eu am Beko si o pun la 70 de grade... Iese totul super curat si ok. Tine 2h20 programul."

"Eu o pornesc in fiecare seara, chiar daca nu e plina, si pun pe setarea de masina incarcata pe jumatate. Eu nu curat decat resturile de mancare cu furculita cand le arunc la gunoi si atat. Nu le clatesc. Sita o curat la nevoie si cam o data pe luna pun sare."

"Nici eu nu as putea renunța la masina de spălat vase. Avem un Bosch, 12 seturi. Nu spăl vasele înainte să le pun, doar arunc resturile. Nu spăl oala de lapte. O pun acolo așa cum e. Las vase murdare de pe o zi pe alta, si nu raman murdare, strălucesc chiar!
Am uitat sa pun pastila si - surpriza - vasele au ieșit curate (spălate la 70 grade). Folosesc programul eco (50 grade) și când am vase murdare rău-rău atunci pun la 70 grade.
Doar când am nevoie urgenta de un vas îl spăl la chiuveta.
Am pățit cu oala de lapte să nu iasă curata pt ca nu am pus-o bine și practic nu a ajuns apa la ea.
Tind să cred că mașina e de vina la tine..."

>> Concluzia mea: e foarte important sa ceri recomandari si sa iei un produs testat de multi alti oameni, care-s multumiti.

Sa continuam, deci, cu lista de pareri referitoare la problema Claudiei. 

"Eu nu m-as vedea fara masina. E fff utila. Si eu am patit cu pastila, de vina a fost ca nu s-a deschis bine usita din cauza unui vas. Acuma il pun direct in cuva jos. Folosesc pastile DM sau Lidl.
Niciodata nu le spal inainte. Ce stiu ca se usuca le tin in apa inainte sa dau drumul la masina. Incerc sa evit sa las sa se adune de pe o zi pe alta. Bag la spalat in fiecare seara si daca masina e goala pe jumatate, ii dau spalare rapida. Daca am prea multe vase spal de 2 ori. Nu as renunta la ea nici sa ma plateasca cineva. :))"

"Si eu am masina de vase. Mie mi se pare foarte utila. Nu pot sa spun ca nu mai splal deloc vase cu mana, dar sigur spal mult mai putin. Vasele nu le spal/clatesc inainte de a le pune in masina, asa cum au zis si fetele, doar curatate de resturi, pastila nedizolvata n-am gasit niciodata, si am folosit diferite (Somat, Fairy, marca lor de la Lidl; Finish mi se par cele mai bune). Cand nu pornesc imediat masina si o las pe a doua zi, are un program doar de clatire, si asa nu se usca vasele prea tare, cand pornesc masina a doua zi curata fara probleme.
Eu am pus masina intr-un fel de turn, dedesubt masina, peste cuptorul, apoi cuptorul cu microunde, si deasupra am un dulap. Turnul asta e de fapt e un dulap si aparatele incorporate in el. Eu zic sa nu o indepartezi, mai incearca si cu alte pastile, pune sare speciala, lichid de limpezit si vezi apoi.
Mie mi-e foarte utila, si ma felicit in gand de multe ori ca am insistat sa luam masina de vase cand ne-am renovat bucataria."

***

Experiente si detalii referitoare la branduri sau modele: 

"Eu am Zanussi. De 5 ani. Cu mici exceptii, nu e zi in care sa n-o folosesc."

"Am Teka. De 7 ani functioneaza perfect."

"Eu am studiat oferta inainte de sarbatori si am ales Beko de 60 cm, avand argumentele: garantie 5 ani, uscare pentru programul jumatate, fiind mare pot spala oale mari. Nu regret achizitia facuta; daca ai spatiu recomand una mare. Suntem 4 persoane si spal la 1-2 zile."

"-Beko avem. Isi face treaba foarte bine si ne e de mare ajutor, mai ales cand gatim sau avem musafiri. E asistentul principal din bucatarie.
-Si noi tot Beko, si suntem multumiti, chiar si asa mititica, face treaba mai buna decat altele pe care le-am avut."

"Noi avem Hotpoint, 14 seturi, de 3 ani. Foarte bună! Are și programe eco, și lungi, de toate."
 

"Noi avem Hotpoint, 14 seturi. E de vis."

"Electrolux de 12 persoane. Eu sunt multumita de ea. Pot sa spal orice in ea!"

"Eu am Bosch - foarte economică. Consuma numai 6 litri de apa la spălare si e A++ la energie. E super! O recomand!"

"Bosch e superbă! Chiar și farfurii sau tigăi lipite sau cu urme de mâncare întărită le scoate perfecte. I love it!"

"Am Bosch, este foarte buna fata de altele. Usuca vasele inclusiv la programul scurt de 29 min, are optiune de incarcare la jumatate, de diminuare a timpului in functie de capacitate, extrem de economic."

"Noi avem de vreo 4 ani Bosch, de 9 seturi. Folosită zilnic, e super. Părinții mei au avut Bosch de peste 14 ani. Acum și-au luat Electrolux și nu usucă bine vasele, indiferent de programul selectat."

"Noi avem Bosch cu raft sus pt tacamuri! Imi place cu raft sus pt ca nu ocupa loc pt vase; punem in ea si boluri si cratite.. nu avem probleme. Suntem multumiti de ea... si nu clatim vasele decat daca este sos ramas pe vase."

"Am trecut prin 3 masini de spalat vase: Bosch, Whirpool si Beko (ultima primita cadou, nu a fost alegerea noastra). Whirpool si Beko, never again! Nimic nu se compara cu Bosch! La Bosch nu a fost nevoie sa desfund duze, sa clatesc vasele inainte sa le bag in ea, etc. Acum ma mut la casa si am hotarat sa imi cumpar una profesionala, este un pic mai scumpa, insa spala vasele in 60 de secunde si am vazut un video pe net in care un tip pune in masina un tort intreg si dupa 2 minute deschide masina si vasele sunt impecabile! Pe mine chestia asta m-a convins pentru ca de multe ori unele vase ies cu resturi prinse pe ele (fff rar la Bosch), mai mici sau mai mari, iar eu folosesc si sare si curat des masina. Am vazut ca si pe tablete pentru masina de spalat scrie ca o tableta tine mai multe spalari (la masina profesionala). Costul final intentionez sa il negociez, asa am facut de fiecare data si am primit si reducere si nu am platit nici TVA-ul, la firmele de profil. Pentru mine este important sa nu scot vase cu nici un fel de resturi pe ele, inidferent cat de mici sunt, sa nu fiu nevoita sa clatesc/curat vasele inainte de a le baga si sa nu trebuiasca sa ma tot bag in ea sa curat duze, filtre si altele."

"Numai Bosch! Am cunoștință care se ocupă cu ele și a zis clar: Bosch sau Siemens.
Noi am cumpărat un Bosch second-hand și încă merge după 7 ani. Am luat-o atunci cu 600 lei și am calculat ca în 7 luni am economisit bani, fiind că la etajul 7 cam greu ajunge apa caldă."

"Eu am Bosch de 12 seturi cu incarcare la jumatate si senzor de apa. O am de un an si jumatate. E super ok. Pe programul de 70 de grade spala impecabil orice cratita. De multe ori nici nu-mi vine sa cred."

"Și noi avem Bosch, super ok. Si părinții mei au avut una mai bine de 12 ani, fara nicio problema."

"Am avut Whirlpool 3 ani. E ok, dar acuma am Bosch... Diferenta e de la cer la pamant... Bosch e mai OK de 1000 de ori: vasele se aseaza mult mai usor, chiar daca nu le-ai pus perfect asezate tot le spala impecabil, spala cele mai murdare vase in 20 min spre deosebire de Whirlpool-ul pe care l-am avut, la care cel mai scurt program e de o ora, mi se pare ca le scoate mult mai stralucitoare (nu am folosit limpezitor in ambele cazuri) si nu se aude deloc. La Whirlpool imi trebuia 30 min sa aranjez vasele, spala 1:45 min si de multe ori unele trebuia sa le mai pun o tura... Le spalam la mana mai repede si bine."

"Eu am de la Whirlpool una de 9 seturi. Imi pare rau ca nu am luat mai mare pentru ca uneori o pornesc si de 3 ori pe zi. In 2 ani s-a stricat o data ceva piesa din cauza apei calcaroase si a costat 300 de lei reparatia pentru ca pe piesa respectiva nu avea garantie masina."

"Noi tot Whirlpool avem... Nu recomand. Pe cel mai lung program trebuia sa spal ca sa fie ok! La 30 de minute nici pastila nu se dizolva."

"Si eu am de la Whirlpool si sincer dupa masina de spalat rufe, e cea mai buna investitie. A mea e mica si daca nu o folosesc zilnic, o data la 2 zile sigur. Ca sa nu mai zic atunci cand avem musafiri 😉😉 Si e important sa aiba si program scurt."

"Am avut Beko. Programele erau ffff lungi. :("
Referitor la acest aspect, cred ca conteaza sa alegi un model care are si program scurt sau "half load"? Probabil si Beko au modele cu aceste optiuni.
Cam atat deocamdată. Voi ce ma sfătuiți să îmi iau? Ce să evit? Ce opțiuni sunt esențiale?

Comentarii

  1. Buna ziua!
    Eu personal ma folosesc de Bosch si sunt foarte multumita!
    Este o masina optimă pentru o familie de cinci persoane. Funcționează liniștit, uneori o pornesc pe noapte și nu deranjează pe nimeni. Apa consumă putin, exact ca și energia electrică. Există un program de blând pentru spălat obiecte delicate. Spală curat, usuca perfect, o minune a tehnicii, in potriva grăsimei e cel mai bun lucru.
    https://2get.ro/product/spv66tx01e

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Pareri despre masina de spalat vase de 45 cm latime. Merita sau e prea mica?

Pe tema "masina de spalat vase" am mai scris articolul acesta , in care am insirat multe pareri si experiente personale ale posesorilor de masini de spalat vase. Am cercetat si intrebat despre ele in stanga si in dreapta, asa ca articolul e lung si detaliat, pentru ca a trebuit sa ma conving daca chiar merita sa-mi iau o masina de spalat vase (mi se parea un moft). Daca l-ati citit, ati vazut ca majoritatea recomanda sa-mi iau o masina mare, cat mai mare, de 12-14 seturi (care are, in general, 60 cm latime, 55-60 cm adancime si 88 inaltime), dar veti vedea mai jos ca unii spun ca in cazul in care chiar-chiar nu ai niciunde spatiu pentru una mare, mai bine-ti iei una mica (de 45 de cm) sau una compacta (de 55 cm inaltime, care poate fi montata pe blat sau dulap), pentru ca e mult mai bine sa ai o masina de spalat vase mica, decat sa nu ai deloc! Incep prin a reda experientele unor oameni care nu aveau unde sa-si monteze masina de spalat vase, dar au facut diverse comp

Cand trebuie sa imi pun la somn bebelusul?

Cand trebuie sa il culc?  De ce vrea sa doarma deja? De ce adoarme asa de greu bebelusul meu? De ce casca, plange, dar nu adoarme, orice as face? De multe ori mi-am pus aceste intrebari, chiar disperata fiind uneori. Nu am aflat nici pana acum raspunsul complet la toate intrebarile, insa am aflat o informație stiintifica extreeem de putin cunoscuta, care mi-a schimbat viata. Probabil stii deja ca noi toti avem cicluri de somn de 90 de minute. Stiai, insa, ca si atunci cand esti treaz corpul tau functioneaza dupa un orar bine stabilit?! Un doctor in neurostiinte, pe nume Polly Moore,  a scris cartea "The Natural Baby Sleep Solution: Follow Your Child's Internal Sleep Rhythms for Better Nights and Naps", unde explica faptul ca bebelusii devin somnorosi din 90 in 90 de minute si atunci corpul lor e pregatit de somn. Cand se nasc, unii bebelusi adorm dupa 45 sau 90 de minute, dar pe masura ce cresc stau mai mult treji. Timpul e calculat in multipli de 90 de minute, dupa c